1 ŞUBAT Pazartesi
● İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Ocak 2021 raporu ile Türkiye Sektörel PMI Raporu açıklandı. Buna göre; İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Ocak’ta 54,4’e yükseldi ve faaliyet koşullarında Temmuz 2020’den bu yana en güçlü iyileşmeye işaret etti. İSO Türkiye Sektörel PMI Ocak verilerinde ise anket kapsamındaki 10 sektörün tümünde çalışan sayıları arttı.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
2 ŞUBAT Salı
● Elektrikli taşıtlarda uygulanacak özel tüketim vergisi oranları artırıldı. Buna göre, motor gücü 85 kilovatı geçmeyenler yüzde 10, motor gücü 85 kilovat ile 120 kilovat arasındakiler yüzde 25, motor gücü 120 kilovatı geçenler yüzde 60 oranında özel tüketim vergisi ödeyecek.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Diş Fırçası İthalatında Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmî Gazete ‘de yayımlandı. Karara göre, ürünün ithalatında uygulanmakta olan korunma önlemi süresinin 3 yıl daha uzatılmasına ve ek mali yükümlülüğün birinci yıl adet başına 0,19 dolar, ikinci yıl 0,17 dolar ve üçüncü yıl 0,15 dolar seviyesinde belirlenmesine karar verildi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Atık su Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğine uyum süresi 1 yıl ertelendi. Yönetmelik değişikliğine göre, tarife belirleme, abonelik, sözleşme, teknik alt yapı eksiklikleri ile kendi aralarında maliyet ve bölüşüm hesabı yapmayanlar da dahil olmak üzere, uyum sağlayamamış olan atık su altyapı yönetimleri ve evsel katı atık idarelerinin uyum yükümlülükleri 31 Aralık 2020’den 31 Aralık 2021’e uzatıldı.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● “Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar Hakkında Yönetmeliği” yürürlüğe girdi. Yönetmelik, geçiş üstünlüğüne sahip araçlar, bu araçların kullanılması sırasında uyulacak kurallar ile ışıklı ve sesli uyarı işaretlerinin bu araçlarda kullanımına ilişkin usul ve esasları belirliyor.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin geçiş üstünlüğüne sahip araçlarla ilgili 141inci maddesi yürürlükten kaldırıldı. Buna göre, sesli ve ışıklı uyarı işaretleri, zorunlu hallerde en az 150 metreden duyulabilecek ve görülebilecek şekilde kullanılacak.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
3 ŞUBAT Çarşamba
● Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Buna göre kuluçka merkezlerine ilişkin tanımda değişikliğe gidildi, kuluçka merkezlerinin teknoloji geliştirme bölgeleri dışında da açılabilmesi mümkün hale getirildi. Bölge dışında açılacak kuluçka merkezleri ve burada yer alacak girişimcilere ilişkin şartların Bakanlık tarafından belirleneceği ifade edildi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Türkiye’de meydana gelebilecek depremler sonrasında zarar gören afetzedeler için insani yardım kampanyasının başlatılması hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararı yürürlüğe konuldu. Buna göre, ülkede meydana gelebilecek depremler sonrasında zarar gören afetzedeler için gerek görülmesi halinde AFAD koordinasyonunda insani yardım kampanyası başlatılabilecek.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Türkiye Elektrik İletim Sistemleri ve İletişim Tesisleri Deprem Yönetmeliği yayımlandı. Buna göre, trafo merkezlerindeki elektriksel olmayan cihazın deprem tasarımı için destek çevreleri, ankrajlar, yedek sistemler ve iletişim cihazları gibi unsurlar kontrol edilirken, elektriksel cihazın deprem yeterliliğini değerlendirmede deprem yeterlilik düzeyini seçme ve trafo, devre anahtarı, sıvı yalıtkanlık-hava yalıtkanlık reaktör gibi cihaz yeterlilik ölçütleri dikkate alınacak.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Ticari reklam ve haksız ticari uygulamalar yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayımlandı. Yönetmelikte “Aldatıcı Ticari Uygulamalar” başlıklı bölüme, tüketicilere sunulan bir malda birim fiyatını farklılaştıracak şekilde adet, uzunluk, ağırlık, alan, hacim ölçüleri ve benzeri unsurlarından birinde değişiklik yapılmasına rağmen, değişiklik yapılmadığı izlenimi uyandıran yanıltıcı ambalajlama uygulamaları bendi eklendi. Gramaj hilesi yapanlara 11 bin ile 114 bin TL arasında ceza verilebilecek.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ve diğer ilgili mevzuat uyarınca gerekli güncellemelerin yapılmasının yanı sıra, mühendis ve mimarlara da müfettiş yardımcısı olma imkânı sağlanan yeni yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi (2021-2030) ve Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı'na (2021-2023) ilişkin genelge yayımlandı. 2030'a kadar kazalar neticesi can kayıplarının yüzde 50 azaltılması öngörülüyor.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2021/6) yayınlandı. Buna göre; Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya Cumhuriyeti, Malezya, Tayland Krallığı ve Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti menşeli 5402.33 gümrük tarife pozisyonu altında yer alan “poliesterlerden tekstüre iplikler” ürününe yönelik yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemlerin tebliğde gösterilen biçimde uygulanmaya devam edilmesine karar verildi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
4 ŞUBAT Perşembe
● Türkiye ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası arasında Türkiye’nin Doğu Avrupa Enerji Verimliliği ve Çevre Ortaklığı Bölgesel Fonuna Katılımına İlişkin Katkı Anlaşması yürürlüğe girdi. Türkiye fona Katkı Sağlayıcı olarak, fonun Azerbaycan Penceresi için 2021-2023 dönemi arasında üç ayrı taksitle toplamda 600 bin Avro katkı sağlayacak.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Kovid-19 sebebiyle işleri zarar gören esnaf ve sanatkarların, TESKOMB kefaletiyle veya doğrudan Türkiye Halk Bankası’ndan kullandıkları düşük faizli kredilerden doğan borçları faizli olarak ertelenecek.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan gelir vergisi mükellefi işletmelerde, sadece aşan kısma uygulanmak üzere, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10’u gider olarak indirilemeyecek. Ancak, yatırımın maliyetine eklenen gider ve maliyet unsurları bu kısıtlamaya tabi olmayacak.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşanlara yapılan hakediş ödemeleri üzerinden Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca uygulanacak tevkifat oranı %3’ten %5’e çıkarıldı.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
5 ŞUBAT Cuma
● Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan egzoz gazı emisyon ölçme cihazları, ısı sayaçları, takograf cihazları, taksimetre ve tartı aletleri muayene yönetmeliklerinde değişiklik yapıldı. Buna göre, egzoz gazı emisyon ölçme cihazları, ısı sayaçları, takograf cihazları, taksimetre ve tartı aletlerinin muayeneleri için Bakanlıktan servis hizmetleri yetki belgesi alacak gerçek veya tüzel kişiler ile bu iş yerlerinde çalışmak üzere belge alacakların yetkileri en geç 31 Aralık 2025'te sona erdirilebilecek.
Emisyon Cihazları Muayene Yönetmeliği için TIKLAYINIZ
Isı Sayaçları Muayene Yönetmeliği Değişiklik için TIKLAYINIZ
Takograf Cihazları Yönetmeliği için TIKLAYINIZ
Taksimetre Muayene Yönetmeliği Değişiklik için TIKLAYINIZ
Tartı Aletleri Muayene Yönetmeliği Değişiklik için TIKLAYINIZ
-o-
● Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Buna göre Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu savunma almadan para cezası verebilecek.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması Hakkında Tebliğ’de değişiklik yapıldı. Yükümlü işletmelerin yeni izleme planlarını 31.10.2021 tarihine kadar bakanlığa göndermeleri gerekiyor.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde değişiklik yapıldı. Tebliğe göre, mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat istisnasında, işleme taraf satıcı mükellefin de mücbir sebep kapsamında bulunması halinde, söz konusu alımlarda genel hükümler çerçevesinde tevkifat uygulamasına devam edilecek.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
6 ŞUBAT Cumartesi
● Yiyecek ve içecek sektöründeki işletmelere yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla "ciro kaybı desteği" verilecek. Bu destekten; 2019 ya da öncesinde başladığı işine devam eden ve 27 Ocak 2021 itibariyle faal mükellefiyeti bulunan, 2019 cirosu 3 milyon lira ve altında olup söz konusu yıldaki cirosuna oranla 2020'deki cirosu yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmeler faydalanacak.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Cumhurbaşkanı tarafından 11 üniversiteye rektör ataması yapıldı. Bazı üniversitelerde ise yeni bölümler açılması kararı verildi. O üniversiteler arasında Boğaziçi de yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi'nde Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi açılacak.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● İkamet İzni İşlemlerinin Yürütülmesine Dair Yetkili Aracı Kurumlar Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, 6458 sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” kapsamında yapılacak ikamet izni başvurularıyla ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere yetkilendirilecek aracı kurumların nitelikleri, yetkilendirilmesi, görev ve yükümlülükleri, denetlenmesi, hizmet bedeli, hizmet bedeli payının genel bütçeye aktarılması ile yetki belgesinin askıya alınması ve iptaline ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ