FAİZİN KATMA DEĞER VERGİSİ

                                                                                    FAİZİN KATMA DEĞER VERGİSİ 

Matrah kısaca, bir kazancın vergi miktarını belirlemede temel olarak alınan, kazançtan giderler çıktıktan sonra geri kalan bölümdür. Yani verginin hesaplanmasında esas alınan değer veya miktara denir. 

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 24. Maddesinde, Katma Değer Vergisi hesaplanırken matraha dahil edilmesi gereken unsurlar düzenlenmiştir. Bu maddenin “c” bendinde ise söz konusu matrah hesaplanırken faizin de bu hesaba dahil olduğu belirtilmiştir. İlgili hüküm aşağıdaki gibidir. 

MADDE 24 – Aşağıda yazılı unsurlar matraha dahildir: 

a) Teslim alanın gösterdiği yere kadar satıcı tarafından yapılan taşıma, yükleme ve boşaltma giderleri, 

b) Ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurlar, 

c) Vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler. 

Yukarıdaki, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 24. Maddesinde de açıkça görüldüğü üzere faizin vergilendirilmesi ile ilgili bir çelişki bulunmamaktadır. Günümüzde daha çok emsal olmak üzere, bu hükmü destekler nitelikte Yargıtay’ın verdiği bir çok karar bulunmaktadır.