BÜLTEN / 6 HAZİRAN - 12 HAZİRAN

6 HAZİRAN Pazartesi
 Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bilgilere göre birinci doz aşısını olan 57 milyon vatandaş, ikinci doz aşısını olan 53 milyon vatandaş, üçüncü doz aşısını olan 27 milyon vatandaş olmak üzere toplamda 147 milyon vatandaşımız Covid-19 ile mücadele süresinde aşı olmuştur.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ                                                                                                  
                                               -§-
7 HAZİRAN Salı

 Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2021 yılının “Kütüphane İstatistikleri” yayınlandı. Kitap sayıları bir önceki yıla göre incelendiğinde; Milli Kütüphanede %4,7 artarak 1 milyon 545 bin 352, üniversite kütüphanelerinde %8,7 artarak 20 milyon 174 bin 856, halk kütüphanelerinde %5,8 artarak 22 milyon 359 bin 38, örgün ve yaygın eğitim kurumları kütüphanelerinde %0,4 azalarak 34 milyon 325 bin 612 oldu.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                               -o-
● “Anadolu Bozkır Ekosistemleri İçin İklim Değişikliğine Ekosistem Tabanlı Uyum Strateji Belgesi (2022-2036) ile İlgili 2022/8 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi” Resmi Gazete’de yayınlandı. Mezkur Strateji Belgesi, Tarım ve Orman Bakanlığının resmi internet adresinde yayınlanacaktır. 
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                                -§-
8 HAZİRAN Çarşamba

● “Tapu ve Kadastro Verilerinin İşlenmesi ve Elektronik Ortamda Yapılacak İşlemler Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik uyarınca avukatlar, görevleri ile ilişkili olarak TAKPAS arayüzleri veya internet servisleri üzerinden Türkiye Barolar Birliğinin alt kullanıcısı sıfatıyla taşınmaz bilgisini sorgulayabilecektir. Bu kapsamda avukat, ilgisini ortaya koyan ulaşmak istediği verinin dayanağı yazılı belgeyi (çek, senet, alacak belgesi, kira kontratı, icra takip yazısı ve benzeri) sisteme taratıp belgenin tarih ve/veya sayısını eklemek ve elektronik kabul beyanını e-imza ile onaylamak suretiyle ilgilinin sadece taşınmazının (pasif kayıt bilgisi dâhil) olup olmadığı bilgisine sistemden ulaşabilecektir. Bununla birlikte ilgisini ortaya koyan vekaletname taratılmak suretiyle yapılacak sorgulamalarda, hangi kişinin malvarlığının hangi amaçla sorgulandığına dair bilginin sisteme girilmesi ve elektronik kabul beyanının e-imza ile onaylanması suretiyle avukatın talebine bağlı olarak taşınmazın (pasif kayıt bilgisi dahil) bilgisine veya kayıt örneğine ulaşılmasına ve örnek alınmasına imkan verilecektir.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                                -o-

● Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Mayıs 2022 dönemi için “Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları” istatistikleri yayınlandı.  Aylık en yüksek reel getiri, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde %3,86 oranında Amerikan Dolarında gerçekleşti. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde ise Amerikan doları %1,66 oranında yatırımcısına kaybettirdi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                               -o-
 “Türkiye Çevre Ajansı Tarafından Yapılacak Mali ve Teknik Destekler ile İş Birliğine İlişkin Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik uyarınca Ajans tarafından desteklenmeyecek projeler arasında; a) Ajansın faaliyet konuları kapsamında yer almayan proje ve faaliyetler, b) Mevzuata, kamu düzenine, genel sağlığa ve toplumun genel ahlak anlayışına aykırı proje ve faaliyetler, c) Siyasi veya etnik içerikli proje ve faaliyetler sayılmıştır.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                               -§-
9 HAZİRAN Perşembe

● “Devlet Yardımlarının Uygulanması, Koordinasyonu, İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kararname uyarınca birden fazla uygulayıcı kurumun aynı sektör veya yatay alanda uyguladığı ve toplam yıllık bütçesi 100 milyon TL’yi aşan devlet yardımlarına ilişkin ayrıca üç yıllık dönemleri kapsayacak şekilde başkanlık koordinasyonunda yapısal etki değerlendirme raporu hazırlanacaktır. Yapısal etki değerlendirme raporunda ilgili sektörel, bölgesel, farklılaştırılmış özel statülü alanlar ve/veya yatay alandaki hedeflere ulaşma durumuna, uygulamaların doğrudan ve dolaylı etkilerine, bürokratik işlem ve uygulama maliyetleri dahil olmak üzere toplam maliyetine ve uygulamayı yürüten kurumsal yapıya ilişkin analiz ve değerlendirmelere yer verilecektir. Yapısal etki değerlendirme raporu üç yıllık dönemleri takip eden yıl içinde hazırlanarak cumhurbaşkanına sunulacaktır. İlgili fıkrada belirtilen eşik değer her yılın bir önceki yıla ilişkin olarak 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında, takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılacaktır. 
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                               -§-
10 HAZİRAN Cuma

● “Ziraat Odalarının Giriş Ücreti Ve Yıllık Aidatları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 1/1/2023 tarihinde yürürlüğe gireceği hükmüyle Resmi Gazete’de yayınlandı. Değişiklikler kapsamında Birlik Yönetim Kurulu, hazırlanan bu listeler üzerinde indirim uygulayabilecek ancak bu şekilde tespit edilen giriş ücreti ve yıllık aidat aylık brüt asgari ücretin %1’inin altında olamayacaktır.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ 
                                                -o-
● “Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2022/19)” Resmi Gazete’de yayınlandı. Tebliğ uyarınca finansman şirketlerinin 23/4/2022 tarihli ve 31818 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2022/17) ile ilk kez zorunlu karşılığa tabi hale getirilen yurt içi bankalardan kullanılan kredilerinden 23/4/2022 tarihi itibarıyla mevcut olanlar vadeleri sonuna kadar zorunlu karşılığa tabi yükümlülükler arasına dâhil edilmeyecektir.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                              -o-
 Anayasa Mahkemesi, iş akdi sona eren yabancı uyruklu öğretim görevlisine iş sonu tazminatı ödenmemesi nedeniyle mülkiyet hakkıyla bağlantılı olarak ayrımcılık yasağının ihlal edildiği iddiasıyla yapılan bireysel başvuru hakkında mülkiyet hakkıyla bağlantılı olarak ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna ve Anayasa’nın 35. Maddesinde düzenlenen mülkiyet hakkıyla bağlantılı olarak Anayasa’nın 10. Maddesinde güvence altına alınan ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar verdi. 
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                               -§-
11 HAZİRAN Cumartesi

● “Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikler kapsamında eklenen Geçici Madde 1 uyarınca konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin %25’ini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ