15 AĞUSTOS Pazartesi
● Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2022 Yılı “İkinci Çeyrek İşgücü İstatistikleri” yayınlandı. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %10,6 seviyesinde gerçekleşti. Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 43 bin kişi azalarak 3 milyon 654 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık azalış ile %10,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %8,9 iken kadınlarda %13,9 olarak tahmin edildi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
16 AĞUSTOS Salı
● Ticaret Bakanlığı tarafından “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikle birlikte; ikinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe 1/7/2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapılamayacak ve Bakanlık, bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkili olacaktır.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● İçişleri Bakanlığı tarafından “Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlandı. İlgili yönetmelikte; 18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 150. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “M1 sınıfı otomobillerin, M1G ve N1G sınıfı arazi taşıtlarının, N1, N2, N3 sınıfı kamyonet, kamyon ve çekicilerin, M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (1) sayılı cetvelde yer alan "Emniyet Kemeri"nin bulundurulması ve kullanılması zorunludur.” ibaresi “M1 sınıfı otomobillerin, M1G ve N1G sınıfı arazi taşıtlarının, N1, N2, N3 sınıfı kamyonet, kamyon ve çekicilerin, M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında bu Yönetmeliğin eki (1) sayılı cetvelde yer alan "Emniyet Kemeri"nin, ayrıca taksilerde en az 1 adet, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan ve bu madde kapsamında emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılması zorunlu olan araçlarda ise toplam koltuk sayısının en az 1/10’u kadar sayıda bu Yönetmeliğin eki (1) sayılı cetvelde yer alan “Çocuk Bağlama Sistemi Sisteminin” bulundurulması ve kullanılması zorunludur.” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “2918 sayılı Kanunun 78 inci maddesine istinaden işlem yapılan araçlarda bulunan sürücü ve yolcular gerekli koruyucu tertibatları usulüne uygun olarak takmadan aracın karayolunda seyrine izin verilmez.” Şeklinde ilgili maddede değişiklik yapıldı.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Anayasa Mahkemesi, yayımladığı bir kitap nedeniyle müstehcen yayımların yayımlanmasına aracılık etme suçundan yargılanan başvurucu hakkında kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilmesinin ifade özgürlüğünü ihlal edildiğine ilişkin bireysel başvuruda, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa’nın 26. Maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2022 Temmuz Ayı için “Konut Satış İstatistikleri” yayınlandı. Türkiye genelinde Temmuz ayında 93 bin 902 konut satıldı. Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,9 azalarak 93 bin 902 oldu. Konut satışlarında İstanbul 14 bin 350 konut satışı ve %15,3 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 7 bin 417 konut satışı ve %7,9 pay ile Ankara, 4 bin 868 konut satışı ve %5,2 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 31 konut ile Hakkari ve Ardahan, 49 konut ile Şırnak oldu.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
17 AĞUSTOS Çarşamba
● Anayasa Mahkemesi, kolluk görevlileri tarafından gereksiz ve orantısız güç kullanılması sonucu ölümün meydana gelmesi ve ölüm olayına ilişkin olarak soruşturma izni verilmemesi nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkin bireysel başvuruda, yaşam hakkının maddi boyutunun ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, yaşam hakkının usul boyutun ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna karar verdi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
18 AĞUSTOS Perşembe
● ‘Ticaret Bakanlığı tarafından “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke Ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlandı. İlgili yönetmelikte; “Büyük mağaza, zincir mağaza, bayi işletme ve özel yetkili işletmeler tarafından ödemenin tedarikçiye yapılması halinde, üreticiye yapılacak ödeme tutarına ilave olarak, tarife fiyatı ile üreticiye yapılacak ödeme tutarı arasındaki farkın en az yarısı, bu perakende işletmeler tarafından tedarikçiye ödenir.” ibaresi kullanıldı.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından “Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartları Kapsamında Müşterilerin Ve Kamuoyunun Bilgilendirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” yayınlandı. İlgili tebliğde; “Banka, müşterilerini faizsiz bankacılık ilke ve standartları ile danışma komitesi kararları kapsamında 6. ve 7. maddelerde belirtilen ürün ve hizmetlerinin, işleyişleri ve dayandıkları akdin veya akitlerin taraflara getirdiği hak ve yükümlülükler konusunda açık, net ve anlaşılabilir bir şekilde bilgilendirmekle yükümlüdür.” ibaresi bulunmaktadır.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Anayasa Mahkemesi, komşu taşınmaza balık ve su ürünleri toptancı hali yapılması nedeniyle özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkin yapılan bireysel başvuruda, Özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa’nın 20. Maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Ticaret Bakanlığı tarafından “Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlandı. İlgili yönetmeliğe eklenen 2. Geçici Maddeye göre; “Bu maddeyi ihdas eden Yönetmelik ile değiştirilen 11. maddenin değişiklikten önceki ikinci fıkrasına göre reklam, pazarlama ve danışmanlık gibi giderler için perakende işletmelerden katılım payı talep edilebilmesine imkân sağlayan ve bu maddenin yayımı tarihinden önce kurulan sözleşme hükümleri, sözleşme süresince geçerlidir. Ancak sözleşme süresinin sona ermesinden önce veya sonra sözleşmenin yenilenmesi ya da süresinin uzatılmış sayılması hallerinde söz konusu giderler için katılım payı tahsil edilemez. Ayrıca maddenin devamında Birinci fıkra kapsamındaki sözleşmelerde yönetim giderinin alt kalemleri ayrıca belirtilmedikçe perakende işletmelerden yönetim gideri olarak yalnızca alışveriş merkezinde fiilen çalışan bordrolu yönetim personelinin göreviyle ilgili giderler için katılım payı tahsil edilebilir.” İbaresi bulunmakta.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
19 AĞUSTOS Cuma
● Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2022 Yılı “İkinci Çeyrek Yapı İzin İstatistikleri” açıklandı. Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü %7,8 azaldı. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2022 yılı II. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı %7,5, daire sayısı %15,3, yüzölçümü %7,8 azaldı. Toplam yüzölçümün %53,3'ü konut alanı olarak gerçekleşti. Belediyeler tarafından 2022 yılı II. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 29,3 milyon m² iken; bunun 15,6 milyon m²'si konut, 8,4 milyon m²'si konut dışı ve 5,3 milyon m²'si ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından “Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (Shy-6a)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 16/11/2013 tarihli ve 28823 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A)’nin 13. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “ İşletmenin gerçek ve/veya tüzel kişi kurucu ortaklarının ve işletmeyi temsile ve idare etmeye yetkili yönetici olacaklardan herhangi birinin; a) Yetkili bulundukları ticari hava taşıma işletmesinin görevde bulundukları dönemde; müflis veya konkordato ilan etmemiş olması, b) Koltuk kapasitesi yirmi ve daha fazla olan hava araçları ile ticari hava taşıma işletmeciliği faaliyetinde bulunan havacılık işletmesinde kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi olabilmeleri için son 5 yıl içerisinde Genel Müdürlük tarafından birden fazla idari para cezası uygulanmamış, Yönetici Personel Onay Belgesi veya lisansının birden fazla askıya alınmamış veya bahse konu belgelerden herhangi birisinin iptal edilmemiş olması, c) Sorumlu yönetici personel olabilmeleri için son 2 yıl içerisinde Genel Müdürlük tarafından onay belgesinin iptal edilmemiş olması, ç) 2920 sayılı Kanunun 18 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan hükümler uyarınca mahkum edilmemiş olması, şartları aranır. Bu şartlardan herhangi birisinin sağlanamaması durumunda, ilgili kişinin sorumlu yönetici personel belgeleri düzenlenmez ve kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi bulundukları işletmelere ruhsat verilmez.”
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
20 AĞUSTOS Cumartesi
● Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından “Yabancı Para Yükümlülükler İçin Türk Lirası Cinsinden Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2022/20)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” yayınlandı. İlgili tebliğdeki Geçici Madde 2’ye göre; “Usul ve esasları Merkez Bankasınca belirlenen menkul kıymet tesisine tabi kredilerin usul ve esasları Merkez Bankasınca belirlenen büyüme oranının; a) 26/8/2022 hesaplama tarihinden 25/11/2022 (dâhil) hesaplama tarihine kadar bir önceki hesaplama tarihine göre yüzde 3’ün üzerinde olması halinde bu oranı aşan kredi tutarı kadar, b) 30/12/2022 hesaplama tarihinde 29/7/2022 hesaplama tarihine göre yüzde 10’un üzerinde olması hâlinde bu oranı aşan kredi tutarından (a) bendi kapsamında tesis edilen toplam tutarın indirilmesi sonucu kalan tutar kadar, Türk lirası cinsinden menkul kıymet bloke olarak tesis edilir. (2) Tesis süresi hesaplama tarihini takip eden ayın son cuma günü başlar, tesis başlangıcını takip eden on ikinci ayın son cuma gününden bir önceki gün sona erer. (3) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun izni ile 30/12/2022 tarihi itibarıyla son bir yıl içinde faaliyete başlayan bankalara bu madde hükümleri uygulanmaz.” Hükmü yer aldı.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından “Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlandı. İlgili yönetmeliğe göre; 31/10/2011 tarihli ve 28101 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliğinin 2. maddesinde yer alan “Cezası (Kanunun 344. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca vergi ziyaı cezası kesilen tarhiyata ilişkin vergi ve ceza hariç)” ibaresi “Cezaları ile 5.000 Türk lirasını aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları (Kanunun 359 uncu maddesinde yazılı fiillerle vergi ziyaına sebebiyet verilmesi halinde tarh edilecek vergi ve kesilecek ceza ile bu fiillere iştirak edenlere kesilecek ceza hariç)” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.“(2) Uzlaşma kapsamına alınan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tutarı, 213 sayılı Kanunun mükerrer 414 üncü maddesi uyarınca, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesine göre tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle belirlenecek olup belirlenen tutarlar Hazine ve Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete’de ilan edilecektir.”
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ