3 EKİM Pazartesi
● Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Eylül 2022 dönemi için “Tüketici Fiyat Endeksi” yayınlandı. İstatistiklere bakıldığında ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %0,04 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %9,99 ile konut oldu.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
4 EKİM Salı
● Anayasa Mahkemesi, kamulaştırmasız olarak üzerinden enerji nakil hattı geçirilen taşınmazın irtifak bedelinin eksik belirlenmesi, bu sebeple açılan tazminat davasında aleyhe yargılama giderlerine ve vekalet ücretine hükmedilmesi nedeniyle mülkiyet hakkının edildiği iddiasıyla yapılan bireysel başvuru hakkında mülkiyet hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna ve Anayasa’nın 35. Maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
●“2023 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi” Resmi Gazete’de ekiyle birlike yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tarife uyarınca arabuluculuk faaliyetinin, gerek tarafların uyuşmazlık konusu üzerinde anlaşmaya varmış olması, gerek taraflara danışıldıktan sonra arabuluculuk için daha fazla çaba sarf edilmesinin gereksiz olduğunun arabulucu tarafından tespit edilmesi, gerekse taraflardan birinin karşı tarafa veya arabulucuya, arabuluculuk faaliyetinden çekildiğini bildirmesi veya taraflardan birinin ölümü ya da iflası halinde veya tarafların anlaşarak arabuluculuk faaliyetini sona erdirmesi sebepleriyle sona ermesi hallerinde, arabuluculuk faaliyetini yürütme görevini kabul eden arabulucu, bu Tarife hükümleri ile belirlenen ücretin tamamına hak kazanır. Ayrıca, somut bir uyuşmazlıkla ilgili arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi sırasında, yeni uyuşmazlık konularının ortaya çıkması halinde, her bir uyuşmazlık için ayrı ücrete hak kazanılır.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
5 EKİM Çarşamba
● Anayasa Mahkemesi, yakalama, gözaltında tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, tutuklamaya konu suçlamaların ifade özgürlüğü ve siyasi faaliyet kapsamındaki eylemlere ilişkin olması ve tutukluluk dolayısıyla milletvekiliği görevinin yerine getirilememesi nedeniyle ifade ve toplanma özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiği iddialarıyla yapılan bireysel başvuru hakkında yakalama ve gözaltına hukuka aykırı olması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna oybirliğiyle, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın ilk tutuklama kararı yönünden kabul edilebilir olduğuna oybirliğiyle, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın milletvekili seçilmesi sonrasında verilen ikinci tutuklama kararı yönünden kabul edilebilir olduğuna oybirliğiyle, Anayasa’nın 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ilk tutuklama kararı yönünden ihlal edilmediğine oybirliğiyle ve Anayasa’nın 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının milletvekili seçilmesi sonrasında verilen ikinci tutuklama kararı yönünden ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
●“Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliklerle birlikte irtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilen Hazine taşınmazı üzerinde yapılacak tesisin bizzat hak lehtarınca işletilmesi hâlinde, bu tesisin işletilmesinden elde edilen toplam yıllık hasılatın yüzde biri oranında pay alınacaktır. İrtifak hakkı lehtarı veya kullanma izni sahibinin bu yerler üzerinde yürüttüğü faaliyetin niteliği gereği toplam yıllık hasılatının tespit edilememesi durumunda; hak lehtarından, cari yıl irtifak hakkı veya kullanma izni bedelinin yüzde yirmisi hasılat payı olarak alınacaktır.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
6 EKİM Perşembe
●“Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikler uyarınca muayenehanesi bulunan hekimler, 1219 Sayılı Kanun’un 12. maddesinin üçüncü fıkrası gereğince hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve Sosyal Güvenlik Kurumundan talep edilmemek kaydıyla, muayenehanesine müracaat eden hastalarının teşhis ve tedavisini yıllık sözleşme yapmak suretiyle ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde özel hastanelerde yapabilirler. Özel hastanelerin boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda, ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının %15’ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalayabilir. Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanmak istenmesi durumunda ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekim ile sözleşme imzalanamaz.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Anayasa Mahkemesi, baro levhasına yazılma işlemine ilişkin iptal davasında masumiyet karinesinin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan bireysel başvuru hakkında kamuya açık belgelerde başvurucu’nun kimliğinin gizli tutulması talebinin kabulüne, adli yardım talebinin kabulüne, masumiyet karinesinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna ve Anayasa’nın 36 ve 38. Maddelerinde güvence altına alınan masumiyet karinesini ihlal edildiğine karar verdi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
7 EKİM Cuma
●“Bilgisayarlar ve Bilgisayar Sunucuları ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gerekliliklerine Dair Tebliğ (2013/617/Ab) (Sgm:2021/14)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (SGM: 2022/27)” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliklerle birlikte Bakanlık, ilgili tüm bilgileri, modelin uygunsuzluğuna dair karar alınmasından sonra, Ticaret Bakanlığı aracılığıyla Avrupa Komisyonuna ve AB üyesi ülkelerin ilgili otoritelerine gecikmeksizin bilgi verecektir.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
●Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Eylül 2022 dönemi için “Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları” yayınlandı. Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %8,55, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %10,34 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %6,64 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken, Amerikan Doları %3,03, mevduat faizi (brüt) %3,41, Euro %5,18 ve külçe altın %6,80 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde DİBS %8,40 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken, Amerikan Doları %1,43, mevduat faizi (brüt) %1,81, Euro %3,62 ve külçe altın %5,26 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
8 EKİM Cumartesi
●“Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikler uyarınca adli yardımla görevlendirilen avukata, görevlendirmeye konu iş için asgari ücret tarifesinde gösterilen maktu ücret baro yönetim kurulu kararı ile peşin ödenecek ve adli yardım görevini haklı nedenler dışında tamamlamayan avukat, aldığı ücretin iki katını baroya ödemekle yükümlü olacaktır.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ