10 EKİM Pazartesi
● Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Ağustos 2022 dönemi için ‘’İş Gücü İstatistikleri’’ yayınlandı. Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 100 bin kişi azalarak 3 milyon 312 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık azalış ile %9,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %8,2 iken kadınlarda %12,5 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 366 bin kişi artarak 31 milyon 14 bin kişi, istihdam oranı ise 0,5 puanlık artış ile %47,9 oldu. Bu oran erkeklerde %65,3 iken kadınlarda %30,8 olarak gerçekleşti.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
11 EKİM Salı
● Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Ağustos 2022 dönemi için ‘’İnşaat Maliyet Endeksi’’ yayınlandı. İnşaat maliyet endeksi, 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,98, bir önceki yılın aynı ayına göre %116,98 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %2,23, işçilik endeksi %1,16 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %129,61, işçilik endeksi %83,84 arttı. Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %2,25, bir önceki yılın aynı ayına göre %113,05 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %2,61, işçilik endeksi %1,17 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %124,38, işçilik endeksi %83,97 arttı.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● "Gider Vergileri Genel Tebliği (Seri No: 92)” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliklerle birlikte sigorta kapsamında olan hurda veya hasarlı mallar, sigorta şirketlerince malın rayiç değerinden sovtaj bedeli tenzil edilerek kalan tutarın sigortalıya ödenmesi suretiyle sigortalıya bırakılabildiği gibi sigortalı ve sigorta şirketi arasında yapılan anlaşmayla tazminat ödemesinin bir parçası olmak üzere sigorta şirketlerinin mülkiyetine de geçebilmektedir. Ayrıca, hasarlı mallar, sigortalı tarafından vekalet verilen aracı bir firma vasıtasıyla üçüncü şahıslara satılabilmekte ve satış bedeli doğrudan ya da sigorta şirketi aracılığı ile tazminat bedelinin bir parçası olarak sigortalıya ödenebilmektedir.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Anayasa Mahkemesi, psikolojik taciz nedeniyle kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yapılan bireysel başvuru hakkında adli yardım talebinin kabulüne, kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna ve Anayasa’nın 17. Maddesinde güvence altına alınan kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
12 EKİM Çarşamba
● Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Ağustos 2022 dönemi için ‘’Perakende Satış Endeksi’’ yayınlandı. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi (2015=100) 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %9,0 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %11,5, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %12,8 arttı, otomotiv yakıtı satışları ise %4,3 azaldı.
Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi (2015=100) 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %3,7 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %3,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %3,8, otomotiv yakıtı satışları ise %4,1 arttı.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● “Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliklerle birlikte irtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilen Hazine taşınmazı üzerinde yapılacak tesisin bizzat hak lehtarınca işletilmesi hâlinde, bu tesisin işletilmesinden elde edilen toplam yıllık hasılatın yüzde biri oranında pay alınacaktır. İrtifak hakkı lehtarı veya kullanma izni sahibinin bu yerler üzerinde yürüttüğü faaliyetin niteliği gereği toplam yıllık hasılatının tespit edilememesi durumunda; hak lehtarından, cari yıl irtifak hakkı veya kullanma izni bedelinin yüzde yirmisi hasılat payı olarak alınacaktır.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
13 EKİM Perşembe
● Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2021 yılı için “Kurumsal Sektör Hesapları” yayınlandı. Hesaplamalara göre mali olmayan şirketler, toplam ekonomide yaratılan katma değere en fazla katkıyı yapan sektör oldu. Mali olmayan şirketlerin toplam katma değer içindeki payı %58 olarak gerçekleşti. Bu sektörü sırasıyla hanehalkı ve hanehalkına hizmet veren kar amacı olmayan kuruluşlar ile genel devlet takip etti.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
14 EKİM Cuma
● Anayasa Mahkemesi, yangında yaralanıp akabinde vefat eden çocukların tıbbi müdahalesinde gereken kormanın sağlanmaması, yangına müdahalede gerekli önlemlerin alınmaması ve olayla ilgili tazminat davasının makul sürede sonuçlanması nedeniyle yaşam ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yapılan bireysel başvuru hakkında adli yardım talebinin kabulüne, yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın itfaiye hizmetinin sunumunu ilişkin şikayet yönünden açıkça dayanaktan yoksunluk nedeniyle kabul edilemez olduğuna, yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın sağlık hizmetinin sunumunu ilişkin şikayet yönünden kabul edilebilir olduğuna ve Anayasa’nın 17. Maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutu yönünden ihlal edildiğine karar verdi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Ağustos 2022 yılının “Ücretli Çalışan İstatistikleri” yayınlandı. İstatistiklere göre sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2022 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7,5 arttı. Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 13 milyon 754 bin 421 kişi iken, 2022 yılı Ağustos ayında 14 milyon 782 bin 776 kişi oldu. Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2022 yılı Ağustos ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe %6,4, inşaat sektöründe %4,3 ve ticaret-hizmet sektöründe %8,8 arttı.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
15 EKİM Cumartesi
● Covid-19 ile mücadeleye destekte 151 milyon ilk aşısını, 57 milyon ikinci ve 53 milyon vatandaşımız ise üçüncü doz aşısını olmuştur.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ