18 EKİM Salı
● “Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2022/28)” Resmi Gazete’de 28.10.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere yayınlandı. Değişikliklerle birlikte mevduat ve katılım bankalarının tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre bankalarca gerçek ve tüzel kişi için hesaplanacak Türk lirası mevduat/katılım fonunun toplam mevduat/katılım fonu içindeki payına göre ilave olarak menkul kıymet tesis edilecek.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● “Basın Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayınlandı. Değişiklikler bakımından internet haber sitelerinde resmî ilan ve reklam yayınlayacakların taşıması gereken vasıflar ve yerine getirmesi gereken sorumluluklar ile yayına ilişkin usul ve esaslar bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde Kurum Genel Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecektir.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● “Sigortacılık Verilerinin Toplanması, Saklanması ve Paylaşılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle birlikte erişim kurallarını ihlal eden yetkili kullanıcıların sisteme erişimleri, Merkez Yönetim Komitesi kararına istinaden Kurumun onayıyla sınırlandırılır. İhlalin süreklilik göstermesi halinde ise ilgililerin sisteme erişim yetkileri, Merkez Yönetim Komitesi kararına istinaden Kurumun onayıyla kaldırılır. Yetkili kullanıcıların sisteme erişim yetkilerinin sınırlandırılması veya kaldırılması halinde bu durum, Merkez tarafından ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilecektir.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
19 EKİM Çarşamba
● Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ‘’Araştırma -Geliştirme Faaliyetleri Araştırması’’ yayınlandı. Gayrisafi yurt içi Ar-Ge harcaması 2021 yılında bir önceki yıla göre 26 milyar 965 milyon TL artarak 81 milyar 922 milyon TL'ye yükseldi. Gayrisafi yurt içi Ar-Ge harcamasının GSYH içindeki oranı 2020 yılında %1,09 iken, 2021 yılında 7 trilyon 248 milyar 789 milyon TL'lik GSYH içindeki oranı %1,13'e yükseldi. Ar-Ge harcamalarında mali ve mali olmayan şirketler %70,7 ile en büyük paya sahip olurken, bunu %23,7 ile yükseköğretim takip etti. Kâr amacı olmayan kuruluşlar tarafından yapılan Ar-Ge harcamalarının da dâhil olduğu genel devlet Ar-Ge harcamalarının toplam Ar-Ge harcamaları içindeki payı ise %5,6 oldu. Ar-Ge harcamaları içerisinde personel harcamaları %49,5 ile en büyük harcama kalemini oluşturdu.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● “Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliklerle birlikte irtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilen Hazine taşınmazı üzerinde yapılacak tesisin bizzat hak lehtarınca işletilmesi hâlinde, bu tesisin işletilmesinden elde edilen toplam yıllık hasılatın yüzde biri oranında pay alınacaktır. İrtifak hakkı lehtarı veya kullanma izni sahibinin bu yerler üzerinde yürüttüğü faaliyetin niteliği gereği toplam yıllık hasılatının tespit edilememesi durumunda; hak lehtarından, cari yıl irtifak hakkı veya kullanma izni bedelinin yüzde yirmisi hasılat payı olarak alınacaktır.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
20 EKİM Perşembe
● Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ‘’Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi’’ yayınlandı. 2022 yılı Eylül ayında YD-ÜFE (2010=100) bir önceki aya göre %0,67, bir önceki yılın Aralık ayına göre %40,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %117,04 ve on iki aylık ortalamalara göre %95,77 artış gösterdi. Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %121,80, imalatta %116,95 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında %128,34, dayanıklı tüketim malında %106,95, dayanıksız tüketim malında %105,70, enerjide %211,54, sermaye malında %105,34 artış olarak gerçekleşti.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Anayasa Mahkemesi, Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfının yaptığı sürekli yardımın kesilmesi nedeniyle mülkiyet hakkının, yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle de makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarıyla yapılan bireysel başvuru hakkında makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddia yönünden yeni bir başvuru numarasıyla kaydedilmek üzere başvurunun ayrılmasına oybirliğiyle, mülkiyet hakkının ihlal ettiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna oybirliğiyle ve Anayasa’nın 35. Maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karşıoy ve oyçokluğuyla karar verdi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
21 EKİM Cuma
● “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik uyarınca ürünün; insan sağlığı ve güvenliği, tüketicilerin korunması, çevre, kamu güvenliği ve diğer kamu yararları açısından makul ve kabul edilebilir değerlendirilen ölçünün ötesinde risk teşkil ettiğine dair şüphe bulunması halinde tutanağın ilgili bölümü doldurulur ve test veya muayeneye başvurulur. Risk değerlendirmesi neticesinde ürünün risk teşkil ettiğinin tespit edilmesi durumunda Genel Müdürlük imalatçıdan veya ithalatçıdan riskin büyüklüğü ile orantılı olarak riski ortadan kaldırmak amacıyla uygun önlemleri almasını talep eder.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● Anayasa Mahkemesi, beyanları mahkumiyet kararında belirleyici ölçüde delil olarak kullanılan tanıkların duruşmada sorgulanmaması nedeniyle tanık sorgulama hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yapılan bireysel başvuru hakkında adil yargılanma hakkı kapsamındaki tanık sorgulama hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna ve Anayasa’nın 36. Maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki tanık sorgulama hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
22 EKİM Cumartesi
● “Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2022 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” Resmi Gazetede yayınlandı. Karar dahilinde, gelir koruma sigortasıyla Konya ilinde pilot proje kapsamında ekmeklik eve ve makarnalık buğday ürünlerinden verim değişime ve toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğü alımı baremine göre Konya Ticaret Borsası’nda hasat sonrası oluşan ürün fiyatının beklenen fiyattan farklı olması nedenlerine bağlı oluşacak gelir kaybı riski, ilgili genel şartları ile tarife ve talimatlar kapsamında; çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerin, özlük, ürün ve arazi bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınacaktır.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ