5 HAZİRAN Pazartesi
● Taklitlerinden korunmak için yıllardır hukuk mücadelesi veren Sultanahmet Tramvay Durağı’ndaki ‘Tarihi Sultanahmet Köftecisi’ markasının sahibi Elit Gıda, marka hakkını ihlal ettiği iddiasıyla Tarihi Sultan Bahti Köftecisi’ne açtığı davadan feragat etti. Tarafların sulh olması üzerine mahkeme dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Hürriyet'ten Özge Eğrikar'ın haberine göre; ‘Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta’, marka adını bir süre önce ‘1920 Sultanahmet Köftecisi’ olarak değiştirme kararı almıştı. 1920 Sultanahmet Köftecisi’nin Onursal Başkanı Mehmet Tezçakın, “Taklitçilerin kullanamayacakları tek şey kuruluş tarihimizdi. Biz de marka adını 1920 Sultanahmet Köftecisi olarak değiştirdik. Artık herkes bilmeli ki, tabelasında 1920 tarihi olmayan dükkânlarda ve marketlerde satılanların, Sultanahmet köftesi ile uzaktan yakından ilgisi yoktur” demişti.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
6 HAZİRAN Salı
● İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi, bankaların müşterilerinden kredi sözleşmelerinde yer almayan masraf ve komisyon alacağı adı altında tahsil ettiği ödemelerden haksız kazanç sağladığı ve bu ödemelerin iade edilmesi gerektiğini kesin olarak hüküm altına aldı. Kararı değerlendiren Avukat Burhan Akdoğan, "Bankalar, şimdiye dek müşterilerin bilgisi ve rızası dışında birçok kere masraf ve komisyon alacağı adı altında haksız kazançlar sağlamıştır. Bankalar tarafından izlenen bu haksız politakalar sebebiyle de sayısız mağduriyetler yaşanmıştır. Söz konusu mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla tarafımızca ikame edilen dava neticesinde özellikle müşterinin rızası dışında masraf ve komisyon alacağı adı altında bankalarca tahsil edilen ödemelerin hukuka aykırı olduğu tespit edilmiştir." dedi. Avukat Ömer Faruk Kılıçaslan ise; "Bu doğrultuda anılan kesinleşmiş emsal karara göre bankalar, müşterilerine yönelik sundukları hizmetler nedeniyle talep edebilecekleri ücretlere yönelik masraf ve komisyon alacaklarının önceden belirlenmiş olması gerekmektedir. Masraf ve komisyon alacaklarının ne şekilde belirleneceği hususu ise açıkça taraflar arasında imzalanan kredi sözleşmelerinde yer almalıdır. İster tüketici ister ticari kredi sözleşmesi olsun farketmeksizin bankalar, taraflar arasında imzalanan sözleşmede yer almayan hiçbir bedeli talep edemeyecektir. Aksi davranışlarda ise haksız elde edilen ödemelerin faiziyle beraber iade edilmesi gerekmektedir” dedi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
7 HAZİRAN Çarşamba
● Türkiye İstatistik Kurumu tarafından “Tüketici Fiyat Endeksi” yayınlandı. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,04, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,26, bir önceki yılın aynı ayına göre %39,59 ve on iki aylık ortalamalara göre %63,72 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %19,49 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %68,98 ile lokanta ve oteller oldu.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
8 HAZİRAN Perşembe
● Avukat Oktay Süleyman Öztürk’e, Mersin’den gönderilen bir çanta, kargo şirketinde kayboldu. Tüketici Hakları Hakem Heyeti’ne başvuran Öztürk valizin içindekilerin parasını istedi. Teslim fişinde çantanın içindekiler yazmadığı için olumsuz yanıt aldı. İstanbul’da avukatlık yapan Oktay Süleyman Öztürk’e, Mersin Mezitli’den yaşayan bir tanıdığı tarafından 12 Kasım 2020’de bir büyük valiz ile bir çanta, kargo şirketi aracılığıyla gönderildi. Kargo şirketinden gelen mesaj üzerine 16 Kasım 2020’de Mecidiyeköy şubesine giden Oktay Süleyman Öztürk, valizin kırık olduğunu, çantanın ise kayıp olduğunu tespit etti. Hürriyet'ten Ayşegül Usta'nın haberine göre; Öztürk, kırık valizi alarak kargo şirketinin Mecidiyeköy şubesinden ayrıldı. Kargo şirketine kaybolan çantasını sorduğunda ise araştırılıp bulunacağına dair kendisine bilgi verildi. Üzerinden zaman geçmesi ve çantanın bulunmaması üzerine Oktay Süleyman Öztürk mağduriyetini ilçe tüketici hakem heyetine taşıdı. Avukat Öztürk 3 spor ayakkabı, parfüm ve cep telefonunun bedeli olarak 9 bin 800 TL istedi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
9 HAZİRAN Cuma
● Türkiye İstatistik Kurumu tarafından “Hane Halkı Tüketim Harcaması” yayınlandı. Hanehalkı Bütçe Araştırması'nın 2022 yılı sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı %22,8 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları alırken, ikinci sırayı %22,4 ile konut ve kira harcamaları, üçüncü sırayı ise %21,3 ile ulaştırma harcamaları aldı. Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan harcama türleri ise %1,4 ile eğitim hizmetleri, %2,2 sağlık ve %2,5 ile eğlence ve kültür harcamaları oldu. Hanelerin tüketim harcamalarını karşılaştırılabilir hale getirmek amacıyla hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak elde edilen eşdeğer fert başına tüketim harcaması kullanılmaktadır. Aylık ortalama tüketim harcaması hanehalkı başına 12 bin 159 TL ve eşdeğer fert başına 6 bin 259 TL olarak tahmin edildi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
10 HAZİRAN Cumartesi
● Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurduğu ve mRNA bazlı Covid-19 aşısı sayesinde bütün dünyanın tanıdığı şirket yöneticileri yarın yargı karşısına çıkacak. Dünya çapında resmi verilere göre neredeyse 7 milyon kişinin ölümüne sebep olan corona virüsü salgınına karşı mRNA bazlı bir aşı geliştiren BioNTech’i zorlu bir hafta bekliyor. Covid-19 salgınına karşı geliştirilen ve Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede kullanılan Comirnaty isimli corona virüsü aşısını olanlar, aşının “kalıcı yan etkiler ve hasar” bıraktığı gerekçesiyle yargıya başvurdu. Mainz’da Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından kurulan şirket, yarın Almanya’da yargılanacak. Almanya’da hizmet veren iki hukuk şirketi, müvekkillerinin başvurusu üzerine yargı sürecini başlattı. Yapılan açıklamada, müvekkillerin sağlığında “kalıcı hasar” oluştuğu ve bu sebeple tazminat davası açıldığı duyuruldu.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ