31 TEMMUZ Pazartesi
● Türkiye İstatistik Kurumu Tarafından “Sağlık Modülü İstatistikleri” yayınlandı. "Sağlık Modülü" adlı özel konulu çalışma 2022 yılında Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması ile birlikte modül olarak uygulanmıştır. Avrupa Birliği ülkeleri ile aynı dönemde uygulanan modülün amacı, hanelerdeki 15 yaş ve üstündeki tüm fertlerin sağlık durumlarını ve sağlık harcamalarının hanehalkına getirdiği yükü tespit etmektir. Son yıllarda yoksulluğun yanı sıra sosyal dışlanma kavramının da önemli hale gelmesiyle yoksulluk veya sosyal dışlanma göstergesi olan "AROPE" üretilmeye başlanmıştır. AROPE göstergesi, Eurostat tarafından ilk defa Avrupa 2020 hedefleri kapsamında önerilmiş bir göstergedir. Göreli yoksulluk veya maddi ve sosyal yoksunluk içinde olan veya çok düşük çalışma yoğunluğu olan hanelerde yaşayan fertler "yoksul veya sosyal dışlanmış" olarak tanımlanmaktadır. Hanelerin %7,3'üne doktor muayene ve tedavi harcamalarının çok yük getirdiği, %36,1'ine biraz yük getirdiği, %47,7'sine ise yük getirmeği görüldü. Diş muayene ve tedavi harcamaları hanelerin %5,5'ine çok, %25,8'ine biraz yük getirirken %32,2'sine yük getirmedi. İlaç harcamaları ise hanelerin %5,9'una çok, %37,3'üne biraz yük getirdi. Hanelerin %50,8'i ilaç harcamalarının yük getirmediğini belirtti.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
1 AĞUSTOS Salı
● Türkiye İstatistik Kurumu Tarafından “Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri” yayınlandı. Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı 2022 yılında, 2021 yılına göre %20,5 oranında artarak 601 bin 754 oldu. Bu olaylarda çocukların 259 bin 106'sı mağdur olarak, 206 bin 853'ü suça sürüklenme sebebiyle (kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiasıyla), 100 bin 490'ı bilgisine başvurma amacıyla, 16 bin 499'u kayıp (hakkında kayıp müracaatı yapılıp daha sonra bulunan) olması sebebiyle, 12 bin 684'ü kabahat işlediği iddiasıyla, 6 bin 122'si ise bu nedenlerin dışında kalan diğer nedenlerden dolayı güvenlik birimlerine geldi veya getirildi.
Güvenlik birimine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olayların 206 bin 853'ü suça sürüklenme nedeni ile gerçekleşti. Bu çocukların %37,8'ine yaralama, %25,2'sine hırsızlık, %4,5'ine uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak veya satın almak, %4,2'sine pasaport kanununa muhalefet suçu, %4,1'ine ise tehdit suçları isnat edildi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
2 AĞUSTOS Çarşamba
● Anayasa Mahkemesi, "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" uygulamasını iptal etti. Böylece 2 yıl veya daha az hapis cezasını öngören suçlarda sanığın 5 yıl denetime tabi tutularak süre sonunda suçu işlememiş gibi sayılması son buldu. Yargılamalar sonrasında verilen kararlar arasında yer alan "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" uygulaması iptal edildi. Söz konusu hüküm tarih oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi, "kasten yaralama" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından açılan bir ceza davasında, "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" uygulamasının anayasaya aykırı olduğunu ileri sürdü. Söz konusu kararın iptali için yüksek mahkemeye başvuruda bulunuldu.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
3 AĞUSTOS Perşembe
● İstanbul'da ikamet eden Suriye uyruklu yabancıların, 24 Eylül 2023 tarihine kadar kayıtlı oldukları illere dönmeleri gerektiği açıklandı. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı’nca yapılan yazılı açıklamada, şu bilgilere yer verildi: “İstanbul ili dışında kayıtlı olmasına rağmen hâlihazırda İstanbul ilinde ikamet eden geçici koruma kapsamındaki Suriye uyruklu yabancıların kayıtlı oldukları illere 24 Eylül 2023 tarihine kadar dönmeleri gerekmektedir”dendi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
4 AĞUSTOS Cuma
● Cezaevlerinden COVID-19 izniyle tahliye edilen 122 bin hükümlüden 90 bini denetimli serbestlik kapsamına girdikleri için cezaevine dönmeyecek. Düzenleme kapsamına alınmayan karşılıksız çek hükümlüleri ise “mağduriyetlerinin” giderilmesi için sosyal medyada kampanya başlattı. Meclis’ten geçerek yasalaşan yeni infaz düzenlemesiyle birlikte COVID-19 izninde yeni döneme geçiliyor. Düzenlemeye göre, 31 Temmuz 2023 itibarıyla koronavirüs izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalan 90 bin mahkûm cezaevine geri dönmeyecek. 32 bin mahkûm ise salı günü itibariyle cezaevine teslim olacak ve infazını tamamlamaya devam edecek. Hükümlülere cezalarının geri kalanını çekmesi gerektiği tebligatla bildirilecek. Cezaevine dönmeyenler firari sayılacak ve haklarında yakalama kararı çıkarılacak.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
5 AĞUSTOS Cumartesi
● Kendimizle ilgili bilinçsiz duygular günah keçisi ilan etmeye nasıl yol açıyor? Yöresel bazı sosyal hastalıklar, genellikle, tüm toplum için trajik sonuçlara gebe yaygın saldırgan davranışlara nasıl dönüşebiliyor? “Sizin günah keçiniz kim?”
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ