Elektronik Tebligat Usulü

19 Ocak 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Elektronik Tebligat Yönetmeliği” 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 7/a maddesi uyarınca hazırlanmıştır. Söz konusu madde metni;

Elektronik tebligat: 

MADDE 7/a - (Ek madde ve başlığı: 6099 - 11.1.2011 / m.2 / Yürürlük / m.18/b )

Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir.
Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur. 
Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır. 
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

  • Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere, elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur. Gerçek kişiler ve diğer tüzel kişiler elektronik tebligattan isteğe bağlı olarak yararlanır.
  • Elektronik tebligatın uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan yönetmeliğe göre kamu idareleri, özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları, il özel idareleri, belediyeler, köy hükmi şahsiyetleri, barolar ve noterler, sermaye şirketlerine yapılacak tebligatları e posta yolu ile yapacaklar.
  • Kendisine zorunlu olarak elektronik yolla tebligat yapılması gereken ancak elektronik tebligat adresi edinmeyen muhatapların MERSİS’te kayıtlı olan tebligat adreslerine, elektronik tebligat adresi edinmeleri için başvuruda bulunmaları konusunda MERSİS’ten sorumlu kurum tarafından bildirim yapılır.
  • Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış olacaktır. 
  • Muhatap tarafından hizmet sağlayıcıya iletişim için kısa mesaj alma özelliği olan telefon numarası bildirilmişse, talep halinde ve ücreti muhataba ait olmak üzere bu telefon numarasına hizmet sağlayıcı tarafından elektronik tebligat bilgilendirme mesajı gönderilir.
  • Bilgilendirmelerin herhangi bir nedenle yapılamamış olması, tebligat süresini ve geçerliliğini etkilemez, hizmet sağlayıcının da ikinci fıkra gereğince muhataptan alacağı ücretin iadesi dışında bu madde kapsamında herhangi bir sorumluluğunu gerektirmez.
  • E-tebligat süreci Kayıtlı Elektronik Posta  (KEP) sistemi –telekomünikasyon altyapısı- dahilinde işleyecektir.
  • KEP sisteminde yer alan kayıtlar aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılacak ve hukuki sonuç doğuracaktır.
  • KEP hesabı PTT Genel Müdürlüğü ve TNB Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılığı ve Tic. A.Ş.’den alınabilecektir.
  • Kanun maddesi 01.11.2013 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Ancak 7201 sayılı Yasa’nın geçici 1. maddesi uyarınca, yürürlük tarihinden itibaren bir sene içinde PTT Genel Müdürlüğü altyapıyı hazırlayarak e tebligat uygulamasını faaliyete geçirecektir.