BÜLTEN / 21 EKİM - 27 EKİM

21 Ekim Pazartesi
BARODA YENİ BAŞKAN
İnsan Hakları ve Anayasa Hukuku alanlarındaki çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, yeni dönemde İstanbul Barosu başkanlığı görevini yürütecek isim oldu.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                       -§-

22 EKİM Salı
MİLLETVEKİLLERİ AYM’YE BAŞVURDU
10.7.2018 tarih ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan CUMHURBAŞKANLIĞI TEŞKİLATI HAKKINDA CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ’nin 10/A maddesi (ç) bendinin “bu yerlere girecek personel, ziyaretçi veya görevliler ile taşıt ve eşyaların güvenlik kontrolünü yapmak veya yaptırmak” bölümü, Anayasa’nın 20. Maddesinde koruma altına alınan özel hayatın gizliliğine saygı gösterilmesi hakkına ilişkin bir düzenleme olup Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile düzenlenemeyecek yasak alan içinde bulunduğu, Anayasa’nın 104. Maddesinin 17. Fıkrasında düzenlenen konu bakımından  yetki kurallarına aykırılık teşkil ettiği gerekçeleriyle Anayasa Mahkemesinin 28/12/2023 Tarihli ve 2019/30 E., 2023/227 K. Sayılı Kararı ile iptal edilmiştir.

ç) Cumhurbaşkanlığı hizmet mahallerinde, ikamet veya Cumhurbaşkanının ve aile fertlerinin bulunduğu bina ve tesislerin girişlerinde ve yakın çevresinde ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı gerekli önleyici ve koruyucu koruma tedbirlerini almak, bu yerlere girecek personel, ziyaretçi veya görevliler ile taşıt ve eşyaların güvenlik kontrolünü yapmak veya yaptırmak,..”
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                      -§-
23 EKİM Çarşamba
HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU TANIK ÜCRET TARİFESİ DEĞİŞTİ
Adalet Bakanlığı’nın yayımladığı Tebliğ’e göre; Tanıklık edenlere, tanıklık nedeniyle kaybettiği zamanla orantılı olarak 100 ila 150 TL arasında bir ücret ödenecek olup tanık, hazır olabilmek için seyahat etmek zorunda kalmışsa yol giderleriyle tanıklığa çağrıldığı yerdeki konaklama ve beslenme giderleri de karşılanacak.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                      -§-
24 EKİM Perşembe
 AYM BİREYSEL BAŞVURUSU
Anayasa Mahkemesinin 6/6/2024 Tarihli ve 2022/57145 Başvuru Numaralı Kararı’nda;

AYM, müşterek çocukların velayetinin değiştirilmesine ilişkin yargılamada,

Başvurucunun, çocukların psikolojik tedavi gördüğü beyanında bulunmasına rağmen mahkemenin hükme esas aldığı tek kişilik uzman raporunda velayet hakkının kullanılması ve anılan psikolojik tedaviye etkilerine ilişkin bir değerlendirme yapılmadığı, başvurucunun yeni bir rapor düzenlenmesi talebinin dosyaya bir yenilik katmayacağı gerekçesi ile mahkemece reddedildiği,

İstinaf aşamasında ise çocukların başvurucunun yeni eşi ile ilgili beyanlarındaki çelişkilerin giderilmesi ve çocukların yaşam koşulları ile psikolojik durumlarının araştırılması gerektiği ileri sürülmesine rağmen Bölge Adliye Mahkemesince mevcut uzman raporu yeterli görülerek ev incelemesi yapılması ve heyet raporu alınması taleplerinin reddedildiği,  

Çocukların psikolojik tedavi gördüğü ve erkek çocuğun ilaç kullandığı ileri sürüldüğünden çocukların psikolojik durumları gözetilerek beyanlarına itibar edilip edilmeyeceği ve velayete ilişkin verilecek kararın çocukların psikolojik tedavilerine etkilerinin tedavi evraklarıyla birlikte ilgili uzmanlardan alınacak raporlarla tam olarak ortaya konulmasının çocuğun üstün yararı ilkesinin bir gereği olduğu,

Dolayısıyla yargılama makamlarınca iddialar hakkında gerekli özen ve derinlikte araştırma ve değerlendirmenin yapılmadığı, gerekçeleriyle aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin İstanbul Anadolu 23. Aile Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                     -§-
25 EKİM Cuma
 AYM BİREYSEL BAŞVURUSU
Başvuru, tutukluluk incelemelerinin hâkim/mahkeme huzuruna çıkarılmaksızın dosya üzerinden yapılmasına ilişkin açılan tazminat davasının reddedilmesine ilişkindir.

Somut olayda ilk derece mahkemesi, başvurucunun talebini hatalı bir şekilde tutukluluk süresinin makullüğü kapsamında değerlendirmiş, istinaf aşamasında ise başvurucu, talebinin hâkim huzuruna çıkarılmamaya ilişkin olduğunu açıkça belirtmesine rağmen Bölge Adliye Mahkemesi herhangi bir gerekçe sunmaksızın istinaf başvurusunun reddine karar vermiştir.

AYM, 5271 sayılı Kanun’un 105. maddesinde soruşturma veya kovuşturma evrelerinde salıverilme talepleri karar bağlanırken duruşmada karar verilecek ise Cumhuriyet savcısının yanı sıra şüpheli, sanık veya müdafinin de görüşünün alınması gerektiğinin belirtildiği, başvurucunun tutukluluk durumunun 4 ayı aşan bir süre boyunca duruşmasız olarak incelendiği, somut olayda yalnızca iki kişi hakkında yargılama yapıldığı dolayısıyla tutukluluk halinin duruşmasız olarak incelenmesini gerektiren özel bir halin de mevcut olmadığı gerekçeleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ve tutukluluk incelemelerinin hakim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılmasına rağmen başvurucuya tazminat ödenmemesi nedeniyle Anayasa’nın 19. Maddesinin -sekizinci fıkrasıyla bağlantılı olarak-9. fıkrasının ihlal edildiğine ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın bir örneğinin İstanbul 39. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                   -§-
26 EKİM Cumartesi
 KOOPERATİFLER İÇİN ANA SÖZLEŞME İNTİBAK SÜRESİ DOLUYOR
26 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7339 sayılı Kanun ile Kooperatifler Kanunu'na eklenen geçici 9. maddede, kooperatifler ve üst kuruluşlarının ana sözleşmelerini en geç üç yıl içinde yeni kanun hükümlerine intibak ettirmeleri gerektiği belirtilmiştir.

26 Ekim 2024 tarihine kadar intibak işlemlerinin tamamlanması gerektiğinden, kooperatif ve üst kuruluşlarının bu tarihe kadar gerekli uyum çalışmalarını yapmaları zorunludur.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                  -o-
REKABET KURUMU STRATEJİK PLANI YAYIMLANDI
Rekabet Kurumu’nun 2024-2028 Stratejik Planı, kurumun önümüzdeki beş yıl içinde rekabet hukukunun etkin uygulanmasını, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesini ve dijital piyasalarda yeni düzenlemelere uyum sağlamasını hedefliyor. Plan, tüketici refahını koruma, rekabet kültürünü yayma, uluslararası iş birliklerini artırma ve insan kaynağı verimliliğini yükseltme gibi amaçlar içermekte.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ