25 KASIM Pazartesi
● KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ
1999 yılında, başta Dominik Cumhuriyeti olmak üzere 75 üye devletin çağrısı üzerine, Birleşmiş Milletler Genel Kurul kararıyla 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü (International Day for the Elimination of Violence against Women) olarak ilan edilmiştir.
25 Kasım, siyasi aktivist olan Mirabal Kardeşlerin (Mirabal Sisters) hatırasını anmak amacıyla seçilmiştir. Dominik Diktatörü Trujillo’nun doğrudan hedef göstermesi üzerine 25 Kasım 1960 tarihinde Mirabal Kardeşler, hapishanedeki eşlerini ziyarete götürüldükleri sırada dövülerek öldürülmüştür. Ülkede şok etkisi yaratan suikast, geniş çaplı tepkiye neden olmuş ve 1 yıl geçmeden Trujillo’nun diktatörlüğü son bulmuştur.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
26 KASIM Salı
● ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNİN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete ‘de yayımlandı. Kapsamı genişletilen 21 Eylül 2024 tarihli 32669 sayılı UTTS Tebliğine göre, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe kayıt olacak araçlara da TTB taktırma zorunluluğu getirilmiştir.
06/06/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlara kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde, bu kapsamdaki taşıtlarda Taşıt Tanıma Sistemi kullanan bireysel taşıtlara da 30/6/2025 tarihine kadar TTB takılma zorunluluğu getirilmiştir.
Akaryakıt Dağıtım Şirketleri tarafından sağlanan Taşıt Tanıma Sistemi kullanılan, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara TTB taktırma zorunluluğu ile akaryakıt istasyonlarındaki en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine 31 Aralık 2024’e kadar TTO taktırılması zorunluluğu kapsamında da bir değişiklik yapılmamıştır.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların kullanılması sırasında akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda, taşıt plaka bilgisinin elle girişine olanak vermeksizin, yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlarına (YN Pompa ÖKC) otomatik olarak gönderilmesini sağlayacaktır.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
27 KASIM Çarşamba
● 7532 NOTERLİK KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 16. maddesinde yapılan değişiklik ile kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanlar da görevleri sırasında avukatlık stajını yapabilecekler. Belirtelim ki bu değişiklik, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra avukatlık stajına başlamış olanlar için geçerlidir.
Torba Kanun ayrıca; 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a ilişkin değişiklikler içermekte.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
28 KASIM Perşembe
● ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
İtiraz konusu kural: “TMK m.166/3: Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır..”
AYM; Kuralla, eşlerin anlaşmak suretiyle evlilik birliğini sona erdirebilmelerinin evliliğin en az bir yıl sürmesi şartına bağlanmasının Türk toplumunun temeli olarak kabul edilen aile kurumunun ayakta tutulması amacına yönelik olduğu, bu itibarla kuralın anayasal anlamda meşru bir amaca dayandığı, eşlerin aynı yöndeki iradelerine rağmen evlilik birliğinin temelinden sarsılmış sayılmasına ilişkin karinenin geçerli olabilmesinin evliliğin üzerinden bir yıl geçmiş olması şartına bağlanmasının kanun koyucunun takdir yetkisi kapsamında başvurabileceği araçlardan olduğu, böyle bir geciktirici etkinin eşlerin kararlarını yeniden değerlendirmelerine imkân sunacağı, gerekçeleriyle kuralın Anayasa’ya aykırı olmadığına ve itirazın reddine karar vermiştir.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
29 KASIM Cuma
● KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ KAPSAMINDA TARIMA DAYALI YATIRIMLARA İLŞKİN PROJE TAMAMLANMA SÜRESİ UZATILDI
Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi veya kırsal alanda yatırım yapabilecek su ürünleri yetiştiricileri için 29/12/2023 tarihli ve 32414 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No:2023/51)”in 11 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “hibe sözleşmesinin imzalandığı takvim yılının Kasım ayının son iş günüdür” ibaresi “30/4/2025’tir” şeklinde değiştirildi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-§-
30 KASIM Cumartesi
● VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 459)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 575)
Tebliğin “4.1.2. Kısım Kısım Yapılan Tahsilat ve Ödemeler” başlıklı bölümündeki örnek aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“4.1.1. Aynı Günde Aynı Kişi veya Kurumlarla Yapılan İşlemler: Aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemlerin toplam tutarının bu Tebliğin (4.1.) bölümünde belirlenen haddi aşması durumunda, işlemlerin her biri işlem bazında belirlenen haddin altında kalsa bile, aştığı işlemden itibaren işleme konu tahsilat ve ödemelerin de aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunludur.”
“Örnek: Avukatlık mesleğini icra eden mükellef (T), (K) A.Ş.’ye bir yıl süreyle vereceği hukuk danışmalığı hizmeti karşılığında 160.000 TL alacaktır. Aralarındaki anlaşma gereği (K) A.Ş., hizmet bedelini 15.000 TL’lik taksitler halinde ödeyecektir. Bu durumda serbest meslek makbuzunun, taksitlerin ödendiği tarihlerde 15.000 TL üzerinden düzenlenmesi tevsik zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak, sözleşmenin toplam tutarı belirlenen haddi aştığından kısım kısım yapılan her bir tahsilat ve ödeme de aracı finansal kurumlar kanalıyla tevsik edilecektir.
Söz konusu tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda serbest meslek erbabı (T) ile (K) A.Ş.’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.”
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
-o-
● DAHİLİYE MEMURLARI KANUNU VE BAZI KANUNLAR İLE 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
7533 Sayılı Torba Kanun; kamu yönetimi, emniyet teşkilatı, jandarma ve sahil güvenlik, çarşı/mahalle bekçileri, kamu personel rejimi ve güvenlik hizmetleri alanında değişikliklerin yanı sıra 6136 sayılı Ateşli Silâhlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda idari cezalara, 5253 sayılı Dernekler Kanunu’na, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda seri muhakeme usulüne, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na ilişkin düzenlemeler içermekte.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ