BÜLTEN / 9 ARALIK - 15 ARALIK

9 ARALIK Pazartesi
ANKARA 14. İCRA HUKUK MAHKEMESİ’NİN İTİRAZI ÜZERİNE ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETTİ
İtiraz Konusu Kural:
2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'na 16/11/2022 tarihli ve 7421 sayılı Kanun'un 7. maddesiyle eklenen geçici 19. Maddesi: “... Alacakların toplam tutarının ayrılan ödeneğin toplam tutarını aşması hâlinde, ödemeler, sonraki yıllara sâri olacak şekilde, garameten ve taksitlerle gerçekleştirilir. Taksitlendirmede, bütçe imkânları ile alacakların tutarları dikkate alınır. Taksitli ödeme süresince, 3095 sayılı Kanuna göre ayrıca kanuni faiz ödenir...

AYM; itiraz konusu kuralın taksitli ödemeyi gerektiren durumlarda 3095 sayılı Kanun kapsamında kanuni faizin uygulanmasını öngördüğü, böylece Anayasa'nın 46. maddesinde düzenlenen taksitlendirme halleri bakımından ve herhangi bir sebeple ödenmemiş kamulaştırma bedellerinde kamu alacakları için öngörülen en yüksek faizin uygulanacağı yönündeki açık hükme aykırılık teşkil ettiği, bu bakımdan itiraz konusu kuralın Anayasa'nın 13. maddesinde belirtilen sınırlamanın Anayasa'nın sözüne aykırı olamayacağı hükmüne aykırılık teşkil ettiği gerekçeleriyle itiraz konusu kuralın iptaline karar vermiştir.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                       -§-
10 ARALIK Salı
HAVAYOLU İLE SEYAHAT EDEN YOLCULARIN HAKLARINA DAİR YÖNETMELİK (SHY-YOLCU)’TE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
İLİŞKİN YÖNETMELİK

Yönetmeliğin “Uçuşların Tehiri”ne ilişkin 7. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir:

(3) Uçuşların teknik ve operasyonel nedenlerle tehir edilmesi ve yolcunun planlanan son varış yerine 3 saat ve daha fazla sürede ulaştırılması halinde, uçuşu icra eden hava taşıma işletmesi derhal 8 inci ve 9 uncu maddelerde belirtilen yükümlülükleri yerine getirir.”

 Yönetmeliğin “Tazminat Hakkı”na ilişkin 8. maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Bu maddeye atıfta bulunulması durumunda, yolculara iç hat uçuşlar için 100 Avro tazminat verilir. Dış hat uçuşlarında ise yolculara;

a) 1500 kilometre veya daha kısa tüm uçuşlar için 250 Avro,

b) 1500 ile 3500 kilometre arası uçuşlar için 400 Avro

,c) 3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için 600 Avro, tutarında tazminat verilir.

 Tazminat alacaklarının Türk Lirası cinsinden karşılığı hesaplanırken tazminatın ödendiği güne ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınır.”  Böylece artık, tazminatın Türk Lirası cinsinden karşılığı hesaplanırken biletin alındığı gün değil, tazminatın ödendiği günkü döviz kuru esas alınacak.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                      -o-
ANKARA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ 12. İDARİ DAVA DAİRESİ’NİN İTİRAZI ÜZERİNE ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETTİ
İtiraz Konusu Kural:
3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun, Yönetmeliklere ilişkin 50. Maddesinin 2. Fıkrasının 2. Cümlesi: “Maliye Bakanlığının uygun görüşü alındıktan sonra Resmî Gazete'de yayımlanır.”

AYM; Anayasa'nın 135. maddesi uyarınca meslek kuruluşlarının karar ve yönetim organlarının seçimle göreve gelmesi, devletin idari ve mali denetimine tabi olması ve sorumlu organlarının görevlerine ancak yargı kararıyla son verilebilmesinin bu idarelerin özerkliğine işaret ettiği, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının çıkaracağı yönetmeliklerin devletin idari denetim kapsamında kullanacağı idari vesayet yetkisi yoluyla denetlenmesinin Anayasa'nın 135. maddesi uyarınca mümkün olduğu, ancak idari vesayet yetkisinin ne şekilde kullanılacağı kanun koyucu tarafından takdir edilirken seçilecek vesayet yönteminin Anayasa'nın 124. maddesi uyarınca meslek kuruluşlarına verilen düzenleme yetkisini ortadan kaldırmayacak şekilde belirlenmesi gerektiği, itiraz konusu somut kural bakımından Bakanlıkça uygun görüş verilmezse yönetmeliklerin Resmî Gazete’de yayımlanamayacağı ve dolayısıyla yürürlüğe giremeyeceği, idareye tanınan uygun görüş bildirme yetkisinin niteliği itibarıyla bir onama yetkisi olduğu, dolayısıyla Bakanlık tarafından uygun görüş verilmediği takdirde meslek kuruluşu tarafından yönetmelik çıkarılamayacağı gerçeğinin kanun koyucu tarafından seçilen vesayet aracının, meslek kuruluşunun yönetmelik çıkarma yetkisini ve dolayısıyla özerkliğini sınırlayıcı bir nitelik taşıdığını ortaya koyduğu, bu haliyle meslek kuruluşunun yönetmelik çıkarma yetkisini ve dolayısıyla özerkliğini anlamsız hale getirdiği gerekçeleriyle itiraz konusu kuralı oyçokluğuyla iptal etmiştir.  
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                      -§-
11 ARALIK Çarşamba
TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI PERSONEL YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK
29/11/2006 tarihli ve 26361 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Personel Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

(3) Barınma ve yemek imkânı sağlanmak suretiyle 24 saat süre devamlı olarak işyerinde bulunulan; Sondaj ve Workover kulelerinde kesintisiz ve sürekli olarak karalarda 20, denizlerde ise 14 gün ve üzerinde kulede ya da jeofizik operasyonlar kara ekipleri ile sismik arama gemilerinde kalan personele, bulunduğu sürenin 1/2’si kadar (yolda geçen süre dahil) izin verilmesi ve bu izni kullanması sağlanır. Bu izinler birleştirilemez. Ancak, bu şekilde verilen ve kullandırılan izin süresi hiçbir şekilde 14 takvim gününü geçemez.” Böylece daha önce karalarda 21, denizlerde ise 15 gün olarak belirlenen süreler yönünden iyileştirmeye gidilmiştir. Ayrıca, bu şekilde verilen ve kullandırılan izin süresi hiçbir şekilde 10 takvim gününü geçemeyeceği yönündeki hüküm, 14 takvim günü olarak güncellenmiştir.

Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girecek olsa da Gabar'da kurulmuş Şırnak Bölge Müdürlüğü’nün faaliyetlerinin aksatılmadan yürütülmesi için eklenen Geçici madde 2 uyarınca; Sondaj ve Workover kuleleri, jeofizik operasyonlar kara ekipleri ile sismik gemilerinde çalışmayıp açıktan atama yoluyla atananlar hariç, Şırnak Bölge Müdürlüğü’ne naklen veya geçici görevlendirme ile atanan tüm kapsam dışı personel 31/12/2025 tarihine kadar 9 uncu maddenin üçüncü fıkrası hükümlerine göre çalıştırılacaktır.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                      -§-
12 ARALIK Perşembe
 7534 SAYILI TORBA KANUN
Torba Kanun; 442 sayılı Köy Kanunu’na, 775 sayılı Gecekondu Kanunu’na, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na,  3194 sayılı İmar Kanunu’na, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’a, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a, 7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’a, 7261 sayılı Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a ilişkin değişiklik ve düzenlemeler içermekte.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                      -§-
13 ARALIK Cuma
 HAYVANLARIN KORUNMASINA DAİR UYGULAMA YÖNETMELİĞİ RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI
Yönetmelik ile sahipsiz köpeklerin toplanmasına ilişkin yöntemler, hayvan bakımevlerine getirildiklerinde işleyecek süreç ile sonrasında hayvan bakımevi/doğal yaşam alanlarında tutulmaları ve sahiplendirilmeleri konuları detaylandırıldı.

Yönetmelik’in “Hayvan sahiplerinin görev ve sorumlulukları”na ilişkin 10. maddesinde; “h) Hayvan bakımevinden köpek sahiplenmesi halinde bulunduğu binada köpek bakılabileceğine ilişkin Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki yönetim planını ve bu doğrultuda bağımsız bölümde köpek bulundurabileceğine dair yöneticiden temin edilen izin belgesini hayvan sahipleneceği yerel yönetime teslim etmek.” düzenlemesine yer verildi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                      -§-
14 ARALIK Cumartesi
 BİRLEŞİK METAL-İŞ SENDİKASI'NIN BAZI İŞ YERLERİNDE ALMIŞ OLDUĞU GREV KARARI, CUMHURBAŞKANI KARARI İLE ERTELENDİ
9231 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda ekli listede belirtilen işyerindeki grev kararının milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü belirtilip 6356 sayılı Kanun’un 63. Maddesi gereğince 60 gün süreyle ertelenmesine karar verildi.

İlgili Liste:

1) Hitachi Energy Turkey Elektrik Sanayi Anonim Şirketine ait;

a) İstanbul İli, Kartal İlçesi, Esentepe Mahallesi, Milangaz Caddesi, No:58,

b) İstanbul İli, Ümraniye İlçesi, Dudullu Organize Sanayi Bölgesi, 2. Cadde, No:16,

c) İstanbul İli, Tuzla İlçesi, İstasyon Mahallesi, İbişağa Caddesi, No:2,

ç) Kocaeli İli, Dilovası İlçesi, Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, 15. Sokak, No:8,

adresleri.

2) Grid Solutions Enerji Endüstrisi Anonim Şirketine ait,

a) Kocaeli İli, Gebze İlçesi, Barış Mahallesi, Güney Yan Yol Caddesi, No:320 adresi.

3) Schneider Elektrik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait;

a) İzmir İli, Çiğli İlçesi, 10011 Sokak, No:4, AOSB,

b) Manisa İli, Yunusemre İlçesi, Organize Sanayi Bölgesi 4. Kısım, Zeki Şairoğlu Caddesi,

No:13,

c) Kocaeli İli, Çayırova İlçesi, Şekerpınar Mahallesi, Ece Sokak, No:4,

ç) İstanbul İli, Tuzla İlçesi, Aydınlı-Birlik Organize Sanayi Bölgesi, 1 No'lu Cadde,

adresleri.

4) Arıtaş Kriyojenik Endüstri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait,

a) Balıkesir İli, Gönen İlçesi, Bandırma Organize Sanayi Bölgesi, Buğdaylı Mahallesi,

20012. Cadde, No:1/1, İç Kapı No:1 adresi.
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ
                                      -o-
LPG TAKİP SİTEMİNİN KURULMASI İÇİN SON TARİH UZATILDI
14/12/2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Tüplerinin Piyasada Takip Edilmesine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in 1. Maddesi uyarınca;

5/10/2016 tarihli ve 29858 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Tüplerinin Piyasada Takip Edilmesine İlişkin Tebliğin Geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Dağıtıcılar 31/12/2025 tarihine kadar takip sistemini kurar, bu tarihten itibaren kimliklendirilmemiş veya karekod etiketine sahip olmayan dolu LPG tüpleri dolum tesislerinde bulundurulmaz, bu tüplerin dolumu ve satışı yapılmaz.”
İlgili belgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ