İflasın Kapanması - İflasın Kaldırılması

Masadaki paraların kesin dağıtılması (m.250) ve alacağını tamamen alamamış olan alacaklılara aczi belgesi verilmesi (m.251) ile iflas tasfiyesi biter. Fakat iflas tasfiyesinin bitmesi ile iflas kendiliğinden kapanmaz. Bunun için, iflasın açılmasına karar vermiş olan ticaret mahkemesinin, iflasın kapanmasına karar vermesi gerekir. 

İflasın kapanmasına karar verilmesi, iflas idaresi tarafından ticaret mahkemesinden istenir. İflas idaresi, bu talebini, ticaret mahkemesine vereceği son bir rapor ile yapar. İflasın kapatılmasının talep edilebilmesi için iflas tasfiyesinin bitirilmiş olması gerekir. 

İflas tasfiyesinin bitmiş sayılabilmesi ve iflasın kapanmasının işlenebilmesi için iflas masasının taraf olduğu bütün davaların özellikle sıra cetveline itiraz davalarının sonuçlanması gerekir. Fakat davacı alacaklının alacağı için teminat gösterilirse o davanın sonuçlanması beklenmeden, iflasın kapanmasına karar verilebilir. 

Ticaret mahkemesinin, son rapor ve dolayısıyla iflasın kapatılması talebi hakkındaki incelemesini, basit yargılama usulüne göre yapması gerekir. Ticaret mahkemesinin, müflisi ve alacaklıları bir duruşmaya davet etmesi ve duruşmaya gelenleri dinlemesi gerekir. 

Ticaret mahkemesi, son rapor üzerinde yapacağı inceleme sonucunda, iflas tasfiyesinin kanun hükümlerine uygun olarak yapılıp bitirildiğini tespit ederse, iflasın kapanmasına karar verir. Bu karar iflas dairesi tarafından ilan edilir. İflasın kapanması kararı, nihai bir karar olduğundan temyiz edilebilir. İflasın kapanması kararı kesinleşince, iflas dairesi, iflasın açıldığını bildirmiş olduğu yerlere, iflasın kapandığını da bildirir. (m.166)

İflasın kapanması kararı ile iflas hali sona ermiş olur, iflas idaresinin görevi son bulur, müflise karşı yeni takip yapılabilir. (m.251)

İflas kapandıktan sonra yeni bir mal bulunması halinde (m.255), iflas dairesi, iflas tasfiyesi devam ediyormuş gibi, masaya ait olan bu mal veya hakka el koyar, onu satar ve bedelini, alacağını eksik almış olan alacaklılara sırasına göre dağıtır. 

İFLASIN KALDIRILMASI (İCRA İFLAS KANUNU m.182)

Şartları:

  1. Bütün alacaklıların taleplerini geri almış olması
  2. Bütün alacakların itfa edilmiş olması
  3. Konkordatonun tasdik edilmiş olması

Durumunda bütün alacaklılarını tatmin eden veya onlarla bir anlaşma yapmış olan müflise, iflasa karar veren ticaret mahkemesine başvurarak, iflasın bütün sonuçları ile birlikte kaldırılmasını isteme yetkisini tanımıştır. 

Borç Ödemeden Aciz Vesikası: 
İflas tasfiyesi sonunda alacağını tamamen alamamış olan alacaklılara, ödenmemiş alacak kesimi için, iflas idaresi tarafından borç ödemeden aciz belgesi verilir. Aciz belgesi yalnız kesin dağıtma (m.250) sonunda verilir; geçici dağıtmada (m.252) alacaklılara aciz belgesi verilmez.

Aciz belgesi, iflas alacaklarına ve rehin alacaklılarına verilir. Masa alacaklılarına aciz belgesi verilmez. İflastaki aciz belgesinin maddi hukuk bakımından hükümleri, tamamen hacizdeki aciz belgesinde olduğu gibidir. 

Aciz Belgesinin Takip Hukuk Bakımından Hükümleri:

  1. Aciz belgesinin, borç ikrarını içeren bir belge niteliğinde sayılabilmesi için, müflisin bu alacağı kabul etmiş olması gerekir. 
  2. Aciz belgesi sahibi iflas alacaklısının, iflas kapandıktan sonra, müflis borçluya karşı, aciz belgesine dayanarak yeniden takip talebinde bulunabilmesi için, müflis borçlunun yeni bir mal iktisap etmiş olması gerekir.
  3. İflastaki aciz belgesine dayanarak bir sene içinde müflise karşı takip yapılması halinde de, müflise yeni bir ödeme emri gönderilmesi gerekir.

Adi tasfiye usulünde tasfiye altı ay içinde bitirilemezse, alacaklılar basit tasfiye usulünün uygulanmasına karar verebilir. (m.256)